Шофиране след употреба на алкохол

Според разпоредбите на чл. 343 Б от Наказателния кодекс, който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта на 1,2 на хиляда, установено по надлежния ред, се наказва с лишаване от свобода за срок – от една до три години и с глоба – от 200 до 1000 лева. Образува се досъдебно производство, като ако не дадете кръвна проба, то протича по-бързо, поради което е добре да организирате защитата си, като упълномощите добър наказателен адвокат в София. Нашата адвокатска кантора поема наказателни казуси в цяла България, след предварителна уговорка.

Ако Вашата алкохолна проба покаже под 1,2 на хиляда, Вие не сте извършили престъпление, а нарушение, което е от административен характер. Административноро нарушение по ЗДВП предвижда санкция, ако управляваме МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 1,2.

По този начин можем да акцентираме няколко степени на тежест на наказанията по ЗДВП и Наказателния кодекс, в зависимост от установената концентрация на алкохол.

• Концентрация на алкохол до 0,5 на хиляда – Не се наказва.

• Концентрация на алкохол от 0,5 до 0,8 на хиляда включително – наказва се по чл. 174 ал. 1 т. 1 от ЗДВП – 6 месеца лишаване от право да управлява МПС и 500 лева глоба.

• Концентрация на алкохол от 0,8 до 1,2 на хиляда – наказва се по чл. 174 ал. 1 т. 2 от ЗДВП – 12 месеца лишаване от право да управлява МПС и 1000 лева глоба.

• Концентрация на алкохол над 1,2 на хиляда – наказва се по чл. 343Б ал. 1 от Наказателния кодекс – лишаване от свобода от една до три години и глоба от двеста до хиляда лева.

• Концентрация на алкохол над 0,5 на хиляда, ако лицето вече е осъждано за това престъпление – наказва се по чл. 343Б ал. 2 от Наказателния кодекс – лишаване от свобода от една до пет години и глоба от петстотин до хиляда и петстотин лева.

• При отказ да бъде извършена проверка от страна на водача – наказва се по чл. 174 ал. 3 от ЗДВП – лишаване от право да управлява МПС за срок от две години и глоба 2000 лв.

За разлика от алкохолът, при пробите за установяване на употреба на наркотични вещества, не се изисква количествено измерение. Достатъчно е тестът да покаже наличие на някое от веществата, за да се осъществи състава на престъплението по чл. 342Б ал. 3 от Наказателния кодекс.Образува се досъдебно производство. Вие имате право на защитник, във всеки момент от производството, като ако ви е нарушено това право, то действията не могат да породят законови последици и следва да бъдат повторени (ако е възможно). Важно е още преди първия разпит да се свържете с адвокат, който да организира защитата ви.

Автор: Адвокат Иван Митев Цветков, адвокат по наказателно право

4 thoughts on “Шофиране след употреба на алкохол

 1. Имам нужда от помощ във връзка с шофиране след като съм изпил само бира и половина, но отчете над позволеното? Кога може да запиша час и да ме защитава адвокат от адвокатската кантора?

  1. Здравейте,
   можем да ви защитим пред органите на досъдебното производство и съдебните такива. Следва да обсъдим важни моменти от проверката и последващите действия за да организираме защитата. Моля свържете се с нас на посочените телефони.

   Поздрави,
   адв. Иван Цветков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may also like these

Тел: 0899912539